پرسشنامه گام اول یک تحقیق علمی
محقق برای به دست آوردن آمار دقیق برای استفاده از آن در یک تحقیق علمی نیازمند آن است تا بتواند محتوای آماری خود را بر اساس فکت هایی که دارد طراحی و تدوین کند. پرسشنامه این امکان را به پژوهشگر میدهد تا وی بتواند با استفاده از آن دایره آماری خود را تکمیل کرده و در طول تحقیق خود با استناد به آنها فرضیه خود را رد یا تایید کند.
انجام فعالیت های علمی برای تحقیق و توسعه در کشور از اولویتهای مهم به شمار میرود به همین دلیل باید برنامهریزیهای دقیقی در این حوزه انجام گیرد تا یک پژوهش خاص به نتیجه برسد.
یکی از انواع پژوهش های علمی پژوهش های میدانی است که پژوهشگر برای دست یافتن به یک سری از آمار و اطلاعات باید به بدنه جامعه مراجعه کنند که بیشتر در حوزه علوم انسانی این اتفاق می افتد برای انجام این کار پژوهشی نیاز به طراحی پرسشنامه است پرسشنامهای که بتواند سوالات و فرضیه های پژوهش علمی را پاسخ داده و داده های متنی را در اختیار پژوهشگر قرار دهد تا به وسیله آن پژوهشگر بتواند فعالیت پژوهشی خود را انجام داده و توسط یک جامعه آماری نتیجه گیری درستی داشته باشد
طراحی پرسشنامه به چند صورت انجام می گیرد پرسشنامهای که به صورت سوال انجام گرفته و یا توضیحاتی را از مخاطب نسبت به یک موضوع بخواهد به همین دلیل پرسشنامه به صورت روایی یا پایانی نوشته می شود که بتواند موضوع را مشخص کرده و در پایان کار نتیجه گیری پژوهشگر را به صورت متقن ارائه دهد.
انواع پرسشنامه؛ روایی یا پایانی
پرسشنامه ها با در نظر گرفتن وضعیت محتوایی تحقیق نوشته می شوند اهمیت پرسشنامه، روایی و پایانی بودن آن و سوالاتی که در آن مطرح می شود از این رو بالا است که تمام محتوای پژوهشگر بر اساس این پرسشنامه انجام می گیرد به عبارتی پژوهشگر با طراحی پرسشنامه و ارائه آن به جامعه آماری باعث به وجود آمدن دادههایی میشود که فرضیه پژوهشگر را رد یا تایید میکند.
کمک کردن به نوشتن پرسشنامه نیز می تواند کار پژوهشگر را به مراتب آسانتر کرده و در به نتیجه رسیدن یک کار علمی سهم بسزایی داشته باشد چراکه پژوهشگر در این صورت میتواند زمان مصرف شده برای طراحی و تدوین پرسشنامه را در اختیار فعالیت پژوهشی خود قرار دهد تا بتواند نگاه علمی خود را در آن تحقیق افزایش دهد.