بداء چيست؟
- پس از پرداخت لينک دانلود هم نمايش داده مي شود هم به ايميل شما ارسال مي گردد.
- ايميل را بدون www وارد کنيد و در صورت نداشتن ايميل اين قسمت را خالي بگذاريد.
- در صورت هر گونه مشگل در پروسه خريد ميتوانيد با پشتيباني تماس بگيريد.
- براي پرداخت آنلاين بايد رمز دوم خود را از عابربانك دريافت كنيد.
- راهنماي پرداخت آنلاين
- قيمت :29,000 ریال
- فرمت :Word
- ديدگاه :
بداء چيست؟
(۱۴صفحه ورد)
در روايات اهل بيت(ع) از اعتقاد به بدا به عنوان يكي از اعتقادات مهم ديني ياد شده است.
امام صادق(ع) فرموده است: خداوند به چيزي مانند اعتقاد به بدا تعظيم و پرستش نشده است: «ما عظّم الله عزّوجلّ بمثل البداء»[۱] و «ما عبدالله بشيء مثل البداء».[۲] در احاديث ديگر آمده است: «خداوند هيچ پيامبري را به نبوت برنگزيد مگر اين كه از او به اقرار به بدا پيمان گرفت».[۳]
بدا در لغت به معني ظهور پس از خفا و پنهاني است، و هرگاه در مورد انسان به كار رود به اين معناست كه چيزي بر ايشان پوشيده و پنهان بوده و سپس براي وي معلوم و آشكار شده است. روشن است كه چنين معنايي مستلزم جهل و تبدل رأي است. و اين معنا در مورد خداوند محال است. خداوند با علم ازلي و تخلفناپذير همه چيز را ميداند، و در اراده الهي تبدل و تغيير راه ندارد. در احاديث ائمه طاهرين(ع) بر نادرستي بدا به اين معنا در حق خداوند تصريح و تأكيد شده است.
چنان كه امام صادق(ع) فرموده است: «من زعم انّ الله عزّوجلّ يبدو له في شيء لم يعلمه أمس فابرأوا منه»:[۴] از كسي كه عقيده دارد براي خداوند چيزي را كه ديروز نميدانسته آشكار شده است، تبرّي بجوييد.
در حديث ديگر فرموده است: «خداوند همه چيز را پيش از آن كه اراده كند و انجام دهد ميداند. چيزي براي خداوند آشكار نميشود مگر اين كه آن را ميدانسته است. بدائي از روي جهل در خداوند راه ندارد».[۵]
باتوجه به احاديث ياد شده روشن ميشود كه بدا در مورد خداوند در حقيقت ابدا و اظهار است، يعني آن چه را خداوند از قبل ميداند، ولي براي انسان معلوم نيست، خداوند آن را اظهار و آشكار ميسازد، و بدا ناميده شدن آن به اين اعتبار است كه در مقام فعل الهي نمايان ميگردد. اگرچه در ذات الهي جهل و تغيير راه ندارد.
همانگونه كه قرآن كريم درباره مراقبتهاي غيبي خداوند از پيامبران براي آن كه در ابلاغ وحي به بشر از خطا مصون بمانند فرموده است: (يعلم أنْ قد أبلغوا رسالات ربّهم):[۶] تا خداوند بداند كه آنان رسالتهاي پروردگارشان را ابلاغ كردهاند. روشن است كه خداوند از قبل ميداند كه پيامبران رسالتهاي الهي را به حقيقت در مقام فعل تحقق يابد و بشر از آن آگاه گردد. همينگونه است در آياتي كه غرض از امتحان بشر را علم خداوند به راستگويان و دروغگويان و مجاهدان و غير مجاهدان به شمار آمده است.[۷]
همانگونه كه مقصود از عَلِم در آيات ياد شده اعلام و اعلان است، مقصود از بدا در احاديث مزبور نيز ابداء است. اين تعبير در حديثي كه بخاري در صحيح خود روايت كرده است نيز آمده است. «ان ثلاثة في بني اسرائيل، أبرص و أقوع و أعمي، بدالله أن يبتليهم، فبعث اليهم ملكا…».[۸] ابن اثير لفظ بدا در اين حديث را به قضا و حكم تفسير كرده است،[۹] زيرا معناي حقيقي بدا كه ظهور پس از خفاست بر خداوند محال است.
بنابراين، نبايد لفظ بدا در احاديث ائمه اهل البيت(ع) را به معناي حقيقي آن تفسير كرد. آنگاه اين معناي نادرست را به عنوان اشكال بر عقايد شيعه برشمرد.
زيرا پس از آن كه در روايات اين معنا به شدت انكار شده است، و علماي شيعه نيز آن را مردود دانستهاند، چنين نسبتي به شيعه جز افترا نخواهد بود……………………..
…………………………..