پیشینه ومبانی نظری تحقیق قابلیتهای بازاریابی
- پس از پرداخت لينک دانلود هم نمايش داده مي شود هم به ايميل شما ارسال مي گردد.
- ايميل را بدون www وارد کنيد و در صورت نداشتن ايميل اين قسمت را خالي بگذاريد.
- در صورت هر گونه مشگل در پروسه خريد ميتوانيد با پشتيباني تماس بگيريد.
- براي پرداخت آنلاين بايد رمز دوم خود را از عابربانك دريافت كنيد.
- راهنماي پرداخت آنلاين
- قيمت :130,000 ریال
- فرمت :Word
- ديدگاه :
پیشینه ومبانی نظری تحقیق قابلیتهای بازاریابی
۲-۱ مقدمه
جستجوی راههای جدید جهت رقابت در بازارهای رقابتی جوهره اصلی تفکر استراتژیک و استراتژی بازاریابی بوده و کسب مزیت رقابتی موضوع اصلی مباحث استراتژی است(حسینی و پناهی، ۱۳۸۶). بقای سازمانها در محیط رقابتی امروز، راهی جز کسب مزیت رقابتی برای ایشان باقی نمیگذارد. تئوری پردازان علم مدیریت دو رویکرد برای کسب مزیت رقابتی مطرح نمودهاند، رویکردی که مبتنی بر فرصتهای محیطی است و رویکردی که مبتنی بر قابلیتهای داخلی سازمان است. مطالعات متعددی توسط پژوهشگران دو دهه اخیر نشان دادهاست که مزیت رقابتی مبتنی بر قابلیتهای داخلی سازمان، بهترین منشأ برای مزیت رقابتی است. از این رو انتخاب این رویکرد جهت تحلیل و بررسی منشأ رقابتی، روشی آزموده و مطمئن است(حاجی پور و مؤمنی، ۱۳). مزیت رقابتی پایدار یک سازمان عمدتاً در پی ایجاد مزیت رقابتی در منابع داخلی آن حاصل میگردد(هانت و مورگان[۱]، ۱۹۹۵). وقتی که محیط خارجی به سرعت هرچه تمامتر در حال تغییر و پیشرفت است، تنها رویکردهای داخلی مانند رویکرد منبع محور میتواند مبنای ثابت و پایداری را در اخذ تصمیمهای استراتژیک فراهم نماید(نارایانان[۲]، ۲۰۰۱). نگرش بر مبنای منابع اساساً عملکرد سازمانی را تابع ویژگیهای سازمانی میداند و رابطه بین مشخصههای سازمانی و نتایج عملکردی را بررسی میکند. اصل پایهای نگرش بر مبنای منابع این است که سازمان متشکل از مجموعههای منابع است ومنبع مزیت رقابتی، منابع سازمان بوده، ویژگیها و خصوصیات منابع، چگونگی مزیت و حد پایداری آن را تعیین میکند(مهری و خداداد حسینی، ۱۳۸۴).
۲-۲ مبانی نظری
۲-۲-۱دیدگاه مبتنی برمنابع (RBV) :
از اوایل دهه ۹۰ رویکرد مبتنی بر منابع به عنوان مدلی نوید بخش برای توضیح رفتار استراتژیک سازمانها و تصمیمگیریهای راهبردی در آنها، مورد توجه بسیاری قرار گرفت و منابع سازمان را تحت تأثیر قرار داد(جعفرپور، ۱۳۹۱). دیدگاه مبتنی بر منابع، نخستین بار در آثار منتشر شده توسط بارنی[۳] و ورنرفلت[۴] ارائه گردید.این دیدگاه برای ایجاد مزیت رقابتی، نگاه از درون به بیرون دارد و منابع درونی شرکت را منشأ مزیت رقابتی میداند. در حقیقت در این دیدگاه، عامل مزیت رقابتی، منابع و داراییهای درونی هر سازمان میباشد و هر سازمان به مثابه مجموعهای از منابع منحصربه فرد فرض میشود که برخی از این منابع، اساس مزیت رقابتی پایدار میباشند(اعرابی، فتح اللهی و اسدزاده، ۱۳۸۸). تئوری مبتنی برمنابع در تحلیل منابع مزیت رقابتی دو فرض را میپذیرد، این تئوری فرض میکند که ۱) سازمانهای موجود در یک صنعت یا گروه استراتژیک خاص، از لحاظ منابع استراتژیکی که در اختیار دارند ناهمگن هستند و ۲) منابع در میان سازمانهای فعال در آن صنعت یا گروه استراتژیک از تحرکپذیری کامل برخوردار نیست. بنابراین ناهمگنی منابع میتواند عمری طولانی داشته باشد. تئوری مبتنی بر منابع در مورد سازمان، برای تحلیل منابع و ترسیم منابعی که میتوانند به عنوان منبع مزیت رقابتی برای سازمان عمل کنند، دو پیش فرض گفته شده را مورد آزمون قرار میدهد(بارنی، ۱۹۹۱). در حالیکه در روش تحلیل بیرونی بر توصیف رفتارهای یک صنعت جذاب تمرکز میشود، در دیدگاه مبتنی بر منابع برای دستیابی به مزیت رقابتی پایدار به نقاط ضعف و قوت درون بنگاهها توجه شده و تأکید از محیط رقابتی بنگاه، به منابع مورد نیاز بنگاه برای رقابت، انتقال یافته و بر روی منابع جذاب و رفتار آنها تمرکز میشود(استراند[۵]، ۲۰۰۶). همچنین از پژوهشهای محققینی چون ورنرفلت(۱۹۸۹)، راملت(۱۹۹۱)، مکگان و پورتر(۱۹۹۷) که به دنبال آزمون تأثیر نسبی مشخصههای سازمان و صنعت بر عملکرد شرکت بودند، این نتیجه حاصل شد که اثرات درونی سازمان بیشتر از تأثیرات صنعت است. برای مثال راملت(۱۹۸۴) تشریح کرد که در دنیای کسب و کار امروز تفاوتهای سود درون صنعتی، از تفاوتهای سود میان صنعتی فراتر رفته است و بر این اساس چنین استدلال نمود که منابع درونی سازمانها بسیار مهمتر از اثرات صنعت هستند و این به معنای تأیید دیدگاه مبتنی بر منابع بوده است(جعفرپور، ۱۳۹۱). منابع واحدهای پایهای تجزیه و تحلیل بوده و شامل تمام نهادههای فرآیند بازرگانی، شامل منابع مالی، تکنولوژیکی، انسانی و سازمانی میباشند که پایهای برای ایجاد صلاحیت نیز فراهم میکنند. در واقع صلاحیتهای یک سازمان از یک یا ترکیبی از منابع سازمان بوجود میآید و خود پایهای برای ایجاد مزیت رقابتی ارائه میکند(تیس و همکاران[۶]، ۱۹۸۷). منابع(داراییهای سازمان) در صورت تبدیل شدن به قابلیتها[۷] و توانمندیها[۸](شایستگیها) میتوانند منشأ مزیت رقابتی پایدار و نهایتاً منجر به ارتقای عملکرد سازمان در مقایسه با رقبای خود باشند(اعرابی و همکاران، ۱۳۸۸). منظور از منابع در این تئوری، صرفاً زمین و ماشین آلات نمیباشد و در هفت گروه بصورت زیر طبقهبندی میشود:
- منابع مالی (مانند نقدینگی و دسترسی به بازارهای مالی)
- منابع فیزیکی (مانند تجهیزات و ماشینآلات)
- منابع قانونی (مانند نام تجاری و حق امتیاز)
- منابع انسانی (مانند دانش و مهارت کارکنان)
- منابع سازمانی (مانند فرهنگ، سیاستها و توانمندیها)
- منابع اطلاعاتی (مانند دانش ناشی از مصرف کنندگان و هوش رقابتی)
- منابع ارتباطی (مانند رابطه با مشتریان و تأمینکنندگان)
همچنین در بعضی از تحقیقات انجام شده منابع شرکت به سه گروه منابع ملموس، ناملموس و منابع انسانی تقسیم شده است. منابع ملموس شامل منابع مالی و فیزیکی میشوند و فرهنگ، اعتبار و تکنولوژی، منابع ناملموس شرکتها را تشکیل میدهند(لشکربلوکی، ۱۳۸۷).
بارنی چهار مشخصه مهم را برای منابعی که میتوانند به عنوان مزیت رقابتی در سازمان عمل کنند، ذکر می ند که عبارتند از:
ارزشمندی: منابع ارزشمند، منابعی هستند که بتوان از آنها در جهت بهرهبرداری از فرصتها و خنثی نمودن تهدیدهای محیطی استفاده کرد.
کمیابی: منابع باید در میان سازمانهای فعلی و رقبای بالقوه کمیاب باشند.
تقلید ناپذیری: منابع باید بصورت کامل قابل تقلید نباشند.
جانشین ناپذیری: از لحاظ استراتژیک نباید جانشینهای یکسانی برای این منابع وجود داشته باشند.
منابع ارزشمند[۹]: منابع سازمانی تنها زمانی ارزشمند میباشند که به سازمان در اجرای استراتژیهایی که موجب بهبود کارآیی و بهرهوری سازمان میشوند، کمک نمایند(بارنی، ۱۹۹۱). براساس چارچوب سنتی تحلیل(قوت، ضعف، فرصت و تهدید) سازمان-ها تنها زمانی میتوانند عملکرد خود را بهبود بخشند که استراتژیهای بکارگرفته شده، توان بهرهبرداری از فرصتها و مقابله با تهدیدات را به سازمان عرضه کند. اما باید توجه داشت که بدون داشتن منابع ارزشمند، یعنی منابعی که امکان بهرهبرداری از فرصتها و اجتناب از تهدیدات را فراهم آورند، چنین کاری عملاً بیمعناست. در کل هر مشخصهای از منابع که امکان بهرهبرداری از فرصتها ومقابله با تهدیدات را برای سازمان فراهم آورد میتواند به عنوان عنصری از مجموعه مشخصههای ارزشمندی منابع به حساب آید(بارنی، ۱۹۹۱).
منابع کمیاب[۱۰]: دومین مشخصهای که منابع باید برای خلق مزیت رقابتی پایدار داشته باشند، کمیابی آنهاست(بارنی، ۱۹۹۱). یک سازمان تنها زمانی میتواند از مزیت رقابتی پایدار برخوردار شود که نوعی استراتژی ارزش مدار را بکار گرفته که همزمان توسط هیچ کدام از رقبای بالقوه و بالفعل بکار گرفته نشده باشد و این امر فقط در صورت کمیابی منابع امکانپذیر است. باید توجه داشت که منابع ارزشمندی که فاقد مشخصه کمیابی هستند، تنها میتوانند به بقای سازمان در صنعتی که برابری رقابتی مهم میباشد کمک کرده، نمیتوانند برای سازمان مزیت رقابتی پایدار ایجاد کنند(بارنی، ۱۹۸۹)…………………….
……………………………….
……………………………..