مبانی نظری و پیشینه تحقیق مدل کانو
- پس از پرداخت لينک دانلود هم نمايش داده مي شود هم به ايميل شما ارسال مي گردد.
- ايميل را بدون www وارد کنيد و در صورت نداشتن ايميل اين قسمت را خالي بگذاريد.
- در صورت هر گونه مشگل در پروسه خريد ميتوانيد با پشتيباني تماس بگيريد.
- براي پرداخت آنلاين بايد رمز دوم خود را از عابربانك دريافت كنيد.
- راهنماي پرداخت آنلاين
- قيمت :130,000 ریال
- فرمت :Word
- ديدگاه :
مبانی نظری و پیشینه تحقیق مدل کانو
مدل کانو
مقدمه
مدلهاي تحليل نيازهاي مشتري در گذشته، بر اساس اين فرض بنا شده بود كه ارتباط بين رضايت مشتريان و عملكرد ويژگيهاي كيفيت متقارن و خطي است. با همين فرضها پژوهشهاي زيادي براي شناسايي ويژگیهايي انجام گرفت كه ميتوانند بيشترين تأثير را بر رضايت مشتريان بگذارند و روشها و مدلهاي زيادي توسعه داده شدند. (صادقی مقدم و همکاران، ۱۳۹۱)
معرفی مدل کانو
در اواخر دهه هفتاد قرن بیستم، پروفسور نوریاکی کانو از دانشکده ریکا در توکیو به همراه همکارانش، مفهوم کیفیت را به صورت دو بعد میزان عملکرد و میزان رضایت مورد توجه قرار داد:
- میزان عملکرد خوب یک محصول یا خدمت
- میزان رضایت استفاده کننده (کارسک و همکاران[۱]، ۲۰۰۲)
شکل (۲-۴) مدل کیفیت دوبعدی
كانو در مدل خود نيازمنديهاي مشتريان و يا به عبارت ديگر، خصوصيات كيفي محصولات را به سه دسته تقسيم نمود و هر سه نوع نيازمندي را در يك نمودار دوبعدي نشان داد. محور عمودي، ميزان رضايت و يا خشنودي مشتري و محور افقي، ميزان ارائه الزام كيفي مورد نظر مشتري را نشان مي دهد. بالاترين و پايينترين نقطه از محور عمودي نمودار بهترتيب بيانگر رضايت مشتريان و عدم رضايت مشتريان است، محل تلاقي عمودي و افقي بيانگر جايي است كه مشتري در حالت عدمتعادل از نظر رضايت و عدم رضايت قرار دارد. سمت راست محور افقي بيانگر جايي است كه الزام كيفي مورد انتظار به طور كامل عرضه شده است و سمت چپ محور افقي، نقطه ارائه محصولي است كه خصوصيات كيفي مورد انتظار را ندارد و الزام كيفي مورد نظر به هيچ عنوان در محصول يا خدمت لحاظ نشده است. (رضايي و همکاران، ۱۳۸۴)
شکل (۲-۵) مدل كانو (صادقی مقدم و همکاران، ۱۳۹۱)
ارتباط این دو عامل ما را به شش تعریف منحصر به فرد از نیاز تحت عنوان نیاز اساسی، نیاز تک بعدی یا عملکردی، نیاز مهیج، نیاز بی تفاوت، نیاز معکوس و نیاز سوال برانگیز رهنمون می سازد:
نیازهای اساسی: نیاز اساسی مشتری به آن بخش از خصوصیات محصول، خدمت یا هر مقوله دیگر اطلاق میشود که در صورت ارضا شدن، اثر ناچیزی بر روی مشتری خواهد داشت، لیکن در صورتی که به طور کامل ارضا نشود موجب نارضایتی شدید مشتری خواهد شد. دلیل این امر توقع مشتری به وجود این ویژگیها در محصول است. (کارسک و همکاران، ۲۰۰۲) بهعبارتي ديگر، ارضاء كامل نیازهای اساسي محصول تنها مقدمات حضور محصول را در بازار فراهم میآورد و براي پيروزي بر رقبا و دردست گرفتن بازار محصول كمك نمیكند. اين خواستهها ”ناگفتني” يا ”تلويحي” هستند.(طاهریکیا و همکاران، ۱۳۸۸)
نیازهای عملکردی: آن دسته از نیازمندیهایی که موجب رضایت نسبی مشتری میشود، نیازهای عملکردی است. ارضاء این نوع نیازمندیها عموما رفتاری خطی دارند. به این معنا که با افزایش سطح ارضاء این نیازمندیها بهطور خطی رضایت مشتری افزایش مییابد. اهمیت نیازهای عملکردی محصول در آن است که شناسایی و لحاظ نمودن آنها در محصول، حداقل تلاشی است که موجب حفظ موقعیت تجاری سازمان در بازار رقابتی میشود.
نیازهای مهیج: نوع سوم نیازها که موجب رضایت مشتری در حد بالایی میشود، نیاز مهیج است. در این نوع نیاز، تهیج مشتری به این دلیل است که مشتری طرحها و مشخصههایی را در محصول یا خدمت میبیند، که انتظار آن را ندارد و یا حتی فکر نمیکند که انجام آن ممکن باشد. (کارسک و همکاران، ۲۰۰۲) به عبارت ديگر اين ويژگيها معيارهايي از كالا هستند كه بيشترين تأثير را بر رضايت مشتري از يك كالا يا خدمت خاص دارند. ارضاء يا تأمين اين ويژگيها باعث رضايت زياد مشتري ميشوند و چنانچه تأمين نشوند مشتريان احساس نارضايتي نخواهند داشت. (كورت ماتزلر و همكاران[۲]، ۱۹۹۸)
نیازهای بیتفاوت: برخی از خصوصیاتی که در یک محصول وجود دارد، از طرف مشتری به عنوان یک نیاز کیفیتی شناخته نمیشود و بر روی رضایت وی تاثیری ندارد. یعنی در صورت اجرا یا عدم اجرای آن هیچ تغییری در میزان رضایت مشتری ایجاد نمیشود. بنابراین این دسته از نیازها را نیاز بیتفاوت مینامند. (لی و همکاران[۳]، ۲۰۰۸)
نیازهای معکوس: برخی مشخصهها در محصولات وجود دارد که اجرای آنها نهتنها رضایت مشتری را برآورده نمیسازد، بلکه منجر به ایجاد نارضایتی از طرف مشتری میشود. وجود این خصوصیات در محصول یا خدمت باعث میشود که آن کالا را از چرخه رقابت خارج کند و هرچه این مشخصه در محصول بیشتر تقویت شود نارضایتی مشتری بیشتر میشود و به دنبال آن فروش آن کالا کاهش مییابد. (ماتزلر و هینترهابر[۴]، ۱۹۹۸)
نیازهای سوالبرانگیز: بيانگر زمانی میباشد که مشتری سؤال را نفهميده باشد و يا اطلاعات موجود در سؤال ناقص باشد. (هوسر و کلاسینگ[۵]، ۱۹۹۸)
جدول (۲-۲) طبقهبندی نیازهای کانو
A: نیاز مهیج (انگیزشی) | R: نیاز معکوس | Q: نیاز سوالبرانگیز |
M: نیاز اساسی | O: نیاز عملکردی | I: بیتفاوت |
۲-۴-۳- ایجاد پرسشنامه کانو
نیازها و تقاضاها اعم از اساسی، عملکردی و مهیج به مانند نیازهای محصول بسوی مشتری روانه میشوند که آنها را در قالب پرسشنامه میتوان طبقهبندی نمود. برای هر شکل از محصول یک جفت از سؤالات تنظیم شده تا اینکه مشتری بتواند به یکی از پنج راه متفاوت پاسخ بگوید. سؤال اول در ارتباط با عکسالعمل مشتری است اگر، محصول آن خصوصیت را داشته باشد، (شکل عملکردی سؤال) و سؤال دوم در ارتباط با عکسالعمل مشتری است اگر محصول آن خصوصیت را نداشته باشد. (شکل غیرعملکردی سؤال) وقتی سؤالات تنظیم میشود، «اظهارنظر و عقیده مشتری « بسیار حائز اهمیت است. با ترکیب دو جوابی که از پرسشنامه عملکردی و غیرعملکردی به دست میآید در جدول ارزشیابی دو بعدی، خصوصیات و کیفیت محصول میتواند طبقهبندی شود………………………………….
…………………………….
…………………………..