دانلود پروپوزال آماده: تحليلي بر الگوهاي مکانيابي ايستگاهاي مترو شهري مطالعه موردي شهر تبريز
- پس از پرداخت لينک دانلود هم نمايش داده مي شود هم به ايميل شما ارسال مي گردد.
- ايميل را بدون www وارد کنيد و در صورت نداشتن ايميل اين قسمت را خالي بگذاريد.
- در صورت هر گونه مشگل در پروسه خريد ميتوانيد با پشتيباني تماس بگيريد.
- براي پرداخت آنلاين بايد رمز دوم خود را از عابربانك دريافت كنيد.
- راهنماي پرداخت آنلاين
- قيمت :390,000 ریال
- فرمت :Word
- ديدگاه :
دانلود پروپوزال آماده: تحليلي بر الگوهاي مکانيابي ايستگاهاي مترو شهري مطالعه موردي شهر تبريز
قسمت هایی از پروپوزال:
۱- بیان مسأله:
رشد شتابان شهر نشيني در سه دهه گذشته با توان تجهيز فضاهاي شهري و گسترش زير ساختها
متناسب نبوده و مشاغل مولد مورد نياز را ايجاد نکرده است. از آنجا که توزيع فضايي شهرها و جمعيت کنترل شده در چهارچوب يک برنامه جامع که مبتني بر هماهنگيهاي بخشي و ناحيه اي باشد صورت نگرفته است ، مشکلاتي ناشي از رشد شتابان شهر نشين ابعاد پيچيده اي يافته است. جمعيت بيش از حد شهرها ، مهاجرت بي رويه از روستا به شهر ، ايجاد مناطق پرجمعيت حاشيه نشين ، عدم انسجام و رعايت مسئله همجواري کاربري هاي مختلف درون شهرها ، عدم دسترسي مناسب به تسهيلات ، جايابي نامناسب کاربري هاي شهري و………….. معضلاتي است که غالب شهرهاي ايران با آن روبرو هستند.(رجبي ، ۱۳۹۱: ۱۲۵) فضاهاي عمومي شهري از اصلي ترين اجزاء ساختار و سازمان فضايي کالبدي شهر و بستر تعاملات اجتماعي هستند. رشد سريع جمعيت ، تحولات کالبدي ناشي از آن ، تاثير ديدگاههاي مدرنيستي و توجه زياد به سود اقتصادي ، فضاهاي شهري را از ميان برده و بافت شهري را متراکم تر ساخته است. فضاهاي شهري گذشته مثل تکايا ، ميادين ، بازار و حمام که محل اجتماع مردم بوده اند تحت تاثير اين تغييرات و دگرگوني معيارها ، ارزشها و سنتها ، ديگر کارايي گذشته خود را ندارند در اين ميان ايجاد شبکه حمل و نقل زيرزميني (مترو) ، امکانات و نيازهاي تازه اي را با خود به همراه آورده است. نحوه اتصال اين شبکه به شبکه راههاي پياده و سواره توسط ايستگاههاي مترو و ورودي هاي آن تعريف مي شود اين نقاط اتصال يعني ايستگاهها ، فضاهاي جديدي در درون بافت شهرها هستند که مي توان از آنها در ايجاد فضاهاي شهري پويا سود جست. تجمع افراد و به دنبال آن پديد آمدن فعاليتها در اطراف اين ايستگاههاي نوظهور اجتناب ناپذير است و ميتواند بافت پيرامون آن را کاملا دگرگون سازد. ايجاد ايستگاههاي مترو بدون توجه به ويژگي هاي بافت پيرامون و نيازها و امکاناتي که فراهم مي آورد ، تهديدي براي بافت شهري به شمار آمده و بر بي نظمي ها مي افزايد(سيد زاده خرازي، ۱۳۹۱: ۴۱) ايستگاهتي مترو يکي از مهمترين کاربريها در شهرها ميباشند. با توجه به فعاليت هايي که در اين فضاها صورت مي گيرد ، اين فضاها نسبت به ساير کاربري هاي خدمات شهري از اهميت قابل توجهي برخوردار مي باشند. پايانه ها بايد به نحو شايسته اي در سطح شهر مکانيابي گردند . به علت رشد سريع شهر نشيني از يک طرف و نبود يک نظام مدون برنامه ريزي و مديريت در شهرهاي کشور، خدمات شهري با مسائل و مشکلات بي شماري روبه رو شده اند. پايانه هاي سيستم حمل ونقل شهري که يکي از کاربري هاي مهم و حياتي شهر هستند با مشکلاتي درگير مي باشند.(رجبي ، ۱۳۹۱: ۱۲۵) با توجه به مسائل ذکر شده ، ارزيابي جامع در خصوص برنامه ريزي صحيح به منظور ارتقاي کمي و کيفي پايانه ها به عمل خواهد آمد. يکي از عوامل مهم توسعه شهرها ، توسعه حمل و نقل شهري است. ترافيک شهري عامل ايجاد آلودگي هاي محيط زيستي ناشي از سوخت مواد فسيلي وسايل نقليه ، آلودگي هاي آب و هوايي ،آلودگي هاي صوتي و همچنين عامل مهمي در به وجود آمدن ناراحتي هاي روحي و رواني در کنار افزايش زمان جابجايي و سفر روزانه براي انجام کارهاي روزمره افراد جامعه را به ارمغان مي آورد. اين علل اهميت سيستم حمل ونقل عمومي و توسعه بهينه و کاهش مشکلات شهري را برجسته ميسازد. تحليل مکانيابي اين پايانه ها ، ارايه نقاط قوت و پتانسيل هاي اين پايانه ها و نقاط منفي اين مکانيابي در شناخت صحيح سيستم مترو نقش بسيار موثري خواهد داشت. يکي از مسائل مهم سيستمهاي مترو شهرها ، مکانيابي پايانه هاي اين سيستمها مي باشد (بهرامي ،۱۳۸۸)
منظره شهر خوب و نظام حمل و نقل مناسب دو روي يک سکه هستند. کيفيت سفرهاي رفت و برگشت توقف هاي و ايستگاه ها تاثيري مستقيم بر کارايي و کيفيت نظام حمل و نقل عمومي دارد. کل سفر از خانه به مقصد و برگشت بايد در تماميت خود ديده شود. مسيرهاي پياده روي و دوچرخه سواري مناسب و تهسيلات مناسب در ايستگاهها در روز و شب براي حصول اطمينان از آسايش و حس امنيت عناصر مهمي هستند( يان گل ، ۱۹۳۶: ۱۰۶)
يکي از مسائل مهم در برنامه ريزي هاي شهري تعيين مکان مناسب براي استقرار کاربري هاي شهري است. به اين ترتيب که فعاليتهاي مختلف نيازمند فضاي مناسب مي باشند و امکان استقرار آنها در هر ناحيه شهري وجود ندارد. در اين تحقيق با در نظر گرفتن شرايط اجتماعي، اقتصادي؛ ترافيکي و شرايط آب و هوايي ، ارزيابي مکانيابي پايانه هاي مترو شهر مطالعاتي تبريز مورد بررسي قرار گرفته خواهد شد ، به اين ترتيب که تک تک ايستگاه ها از نظر تاثير آنها بر روي رونق اقتصادي و محيط زيستي و آثار اجتماعي و همچنين اثرگذاري اين ايستگاه ها بر کاهش يا افزايش ترافيک محدوده مورد مطالعه قرار خواهد گرفت
……………………………
۲- اهمیت و ضرورت تحقیق:
……………………………
۳- پیشینه تحقیق:
……………………………
۴- اهداف تحقیق:
…………………………………….
۵- فرضيه هاي تحقیق:
…………………………………….
۶- مدل تحقیق
…………………………
۷- سوالات تحقیق:
…………………………………….
۸- تعريف واژهها و اصطلاحات فني و تخصصی (به صورت مفهومی و عملیاتی):
…………………………………….
۹- بیان جنبه نوآوری تحقیق:
………………………….
۱۰- روش شناسی تحقیق:
الف: شرح كامل روش تحقیق بر حسب هدف، نوع داده ها و نحوه اجراء (شامل مواد، تجهيزات و استانداردهاي مورد استفاده در قالب مراحل اجرايي تحقيق به تفكيك):
………………………….
ب- متغيرهاي مورد بررسي در قالب یک مدل مفهومی و شرح چگونگی بررسی و اندازه گیری متغیرها:
…………………………………….
ج – شرح کامل روش (ميداني، كتابخانهاي) و ابزار (مشاهده و آزمون، پرسشنامه، مصاحبه، فيشبرداري و غيره) گردآوري دادهها :
…………………………………….
د – جامعه آماري، روش نمونهگيري و حجم نمونه (در صورت وجود و امکان):
…………………………………….
ر- روش نمونه گیری و حجم نمونه:
…………………………………….
ز- ابزار تحقیق:
…………………………………….
هـ – روشها و ابزار تجزيه و تحليل دادهها:
…………………………………….
منابع :
…………………………………….
آسان داک: www.Asandoc.com
دانلود نمونه پروپوزال تکمیل شده، پروژه پر شده، طرح پیشنهادیه آماده